Blogger Layouts

21 Februari 2011

"Waktu ku di tingkatan 1"

Haluu geng..
ape kabo?? Korang dah bacekn entri aku yg lepas.."Zaman sekolah rendah"..Kali ni aku nk cite kenakalan masa aku masuk ke sekolah menengah lak..mase aku tingkatan 1..Kenakalan aku makin hebat bila di tingkatan 1..

Korang pernah kena sepak dgn cikgu tak?? ni dia orangnya..baru tingkatan 1 dah kena sepak..
Mcm ni citanya..mase aku tingaktan 1 sekolah ptg..aku igt lagi aku duk kelas 1A3..(kelas kedua paling teruk).Waktu tu waktu kemahiran hidup..nama cikgu yg mengajo tu cikgu Rashid..pada satu hari tu cikgu rashid nk bagi kertas ujian yang dah siap tanda.dia pun panggil la sorang2 g depan ambik kertas masing2..punya la nakal aku ni aku leh sambung pggl nama bapak kwn2 aku ni..

Cikgu  : Mohd Sukri
Aku    : anak Cek Le lembu..
Cikgu  : Syarifudin
Aku     : Anak Azmi apam balik
Cikgu  : Luqmanul Hakim
Aku     : Anak Ramli Beger..
Cikgu   : Nor Azila
Aku      : Jakpo On..
Cikgu   : Amir..
Aku      : mane kertas ujian saya cikgu.
Cikgu   : Kamu tunggu kejap..

Cikgu pun panggil la nama seterusnya..Bila hbs je cikgu pulangkan kertas cikgu ckp kat aku..

Cikgu : tau ape salah awak??
Aku    : Sy buat salah ape cikgu (buat2 xtau)
Cikgu  : yang awak ejek2 nama bapa orang kenapa?? cuba orang ejek nama bapak awak..awak marah tak??
Aku    : mane ade cikgu..

Tanpa diduga cap bodi glove sampai kat pipi aku yang gebu ni..kiri kanan plak tu..hahahaha

Ada lagi citer ni..masa ni ujung2 tahun..aku, Sukri n abg sukri, Safar..masa tu dah kul 5 ptg..aku dgn dorang ni leh panjat pagar g lari sekolah..elok duk ambil basikal kat kedai Gopal sekali Abg Ju nampak la.(Abg Ju adalah gelaran bg Cikgu Ibrahim yang membawa maksud Abg Juling) Apa lagi..lari la kayuh basikal mcm Azizulhusni..kalau race dgn die pun die kalah kot..hahaha kami pun lari la masuk dlm kebun sawit dkt dgn Taman Murni..Tanpa di sangka tanpa di duga rupa2nya Abg Ju tadi kejar sampai dapat..Kami xdapat lari mana2 dah..Isyarat jari die menunjukkan Isyarat suruh balik sekolah n jumpa dia di dalam pejabat..hahahaha rase mcm jantung ni duk kat luar je..

Akhirnya 3 org hero ni duk la dalam pejabat pengetua..nasib baik pengetua xda..punya la berpeluh mcm mandi..padahal dalam bilik air-cond punya la sejuk..akibat cuak punya pasal..lalu berdialoq la 3 hero ni..

Cikgu : korang lari ni nk kemana??
Kami  : Diam xterkata..
Cikgu : Korang nk kemana??
Aku   : kami nk pg main bola.
Cikgu : Kt mana??
Aku   : kt padang sekolah rendah.
Cikgu: tak kan xboleh tunggu hbs waktu sekolah.
Aku  : Aku diam..yang kawan2 aku ni lagi la x ckp ape2..
Cikgu: hbs kalau kamu nk main bola pun kamu nk pakai baju apa..
Safar : Saya pakai baju tshirt ni..(dalam bju sekolah)
Sukri  : Saya xmain saya tgk je..
Aku : err..saya pakai singlet je..(aduh alasan yang mcm sial je bila ingatkan balik hahahaha)
Tiba2 Cikgu terperasan satu benda..

Cikgu: saya rasa kamu yang tolong bapa kamu meniaga ikan kat pasar kn??
Aku  : Alamak kenapa la dia boleh perasan..mampus kau kalau dia bagi tau kat bapak aku(bermonoloq jap 
          dlm hati)
           Ye Cikgu..saya la tu..
Cikgu: Kenapa xtolong bapak kamu niaga pakai singlet je..
Aku   : aduh...kasar tu..merah muka aku (ckp dlm ati..) yang kwn aku gelak2 lak..
Cikgu : Ok sekarang kamu pilih rotan yang mana kamu nk?

Kami tertelan air liur tgk rotan yang tersusun kat dinding..yang besar, yang sederhana yang kecik..aku n kwn2 aku nk menangis rasenye pilih rotan tu..akhirnya aku n Sukri pilih rotan yang sederhana.Safar pilih rotan yg kecik..hahahaha yang lawaknya kami boleh bincang lagi nk rotan yg mana.."Safar rotan kecik pedih kot" kata aku..Safar pun jawab.."saya tukar rotan la cikgu saya ambil sama mcm dorang"..
apa lagi Cikgu pun hayun la rotan ke buntut2 kami mcm main golf..terduduk terus atas bangku bila kena rotan..huhuhu itu la kenangan pertama dapat rotan n dapat tulis nama dlm buku rekod kuning sekolah..hahahaha So kepada adik2 yang baru masuk sekolah menengah jgn jd mcm abg ye..tingalkan perangai2 sekolah rendah tu..ok..papai..






15 Februari 2011

"Zaman Sekolah Rendah"

Haluu..geng2 sekalian..lame xdengo cite..??

Sekian lame teman xbuka blog ni tetibe je rase nk bukak..Ntah ler xleh nk pejam mate lak mlm2 ni.almaklum le baru lepeh main futsal.Sambil2 baring ateh katil ni terkenang lak zaman2 sekolah rendah dulu..
 Dulu teman ni sekolah kat Sek. Keb. Sitiawan.(sekolah kecik jer). Mase kecik2 dulu teman nakey orgnyer..ape idaknye habih haru biru sekolah teman gocah..

Teman ingat lagi mase dajah pat.Mase tu kemaruk duk tgk wrestling..apalagi terpengaruh la.Pada 1 hari mase rehat teman duk guro2 dengan kawan duk wrestling..tibe kawan teman serius lak.Name die Firman Shah (tp dah arwah sekarang)..apalagi teman bekeng le..teman ambik kepale kwn teman bubuh celah kangkang teman angkat terus jatuhkan lutut teman dngn kepale die sekali ke ateh tanoh.(mcm triple buat tu)..Sekali tengkuk die terkehel la plak..apalagi cuak le..hahahaha lepeh tu kwn2 teman repot kt cikgu disiplin.Nama cikgu tu cikgu Laili..Rase takut teman kt cikgu 2 boleh membuatkan teman terkencing dalam seluo tau..ape idaknye saiz badan die mcm Adibah Nor..suara die mcm corong pembeso suare..apa lagi teman duk diam je lah..teman dgn kwn teman yg tersungko kena smack down td kene panggey..hahaha jahatnye teman  tipu cikgu..teman ckp teman xbuat ape2..teman tolak die je sebab die cari pasal..Cikgu leh percaye cakap teman..ape idaknyer..teman ni duk kelas A..kwn teman tu duk kelas B..so cikgu lebih percaya ckp teman..bile diingat balik jahat betoi teman ni..Kepada Arwah Firman Shah..maafkan teman..mase tu teman x akil baligh lagi..xtau jahat atau baik..teman sentiase doakan mike aman di SANA..amin..

Yang tadi bab sekolah pagi..sekolah petang ade cite nye..(sekolah agama rakyat).Serius teman kabo..teman xdan nk ngabih belajo agame..kesian ustaz Syafie.penat bg nasihat..huhuhu maapkan teman ustaz.Doakan teman bejaye yer..huhuhu pade 1 ari tu teman tringin gemo nk berenang sungei..xtau mcm mane teman dgn kwn teman boleh terjun tingkp tingkat 2 semate2 nk g mandi sungei dgn kwn..mase tu Ustaz Syafie duk mengajo budak2 lain ngaji..hahaha lepeh lompat tingkap tu teman pg le mandi dkt sungei Tanjung Ude..dekat pangkalan cikgu daud.(cikgu pencen mase tu)..Teman berenang dgn kwn teman bedue je..name kwn teman tu Luqmanul Hakim..Sekarang xtau die kat mane..last jumpa mase die duk belajo kt Uitm..mase tu teman tngkatan 6..balik pada cite td..Punya duk sonok berenang kat sampan org tetibe terdengo suare org pekik.."ooii...buat ape hah" teman dgn kwn teman td tgk ade sorang pakcik ni baru balik dr laut tgkap ikan..pak Anuar kalau xsilap..die seakan2 marah kami mandi sungei kat situ dan menunjukan isyarat nk besit dgn dayung sampan..apa lagi..teman dgn kwn teman naik ke darat lintang pukang lah..ambik ape yang sempat..hahaha lari dalam keadaan pakai suo dlm jer (spenda) hahaha sempat capai baju ng seluo melayu putih jer..pastu dengan basikal..rupa2nye teman lupa satu benda...BEG sekolah agame td..hahaha punya takut nak ambik balik teman bia je..esok je teman nk ambik.teman pun lepak la kt padang bola lepas tu..Dah nk senja baru teman balik umah..teman balik uma buat muka nohen(buat xtahu) je..fuhhhh selamat..mak bapak teman xmarah teman balik lambat..lepas habeh mandi, mayang makan tetibe teman tepandang satu objek kat ateh meje..bedero darah sampe kat jubo..Beg sekolah agama td..!!!!!! rupenye pak Anua anto beg tu kat rumah.. pas bapak teman balik je dari masjid bapak  teman xmarah..tapi die bagi hadiah kat teman..menitis air mate teman yg xterhingge..hadiah paling mahal penah teman terime..Hadiah yg berjename Body Glove kat pipi dan hadiah line adidas kat jubo..hahahaha

Ni le serebe sedikit kisah zaman2 kecik2 dulu.byk lagi kisahnye..xdan nk taip le..bile ingatkan balik mcm nk gelak ade mcm nk nangeh pun ade..hahaha ape2 pun teman seronok tempohi zaman kanak2 teman..teman xkan lupe kisah2 lame teman..

wokey le..mate teman dah kelat..teman nk mengoloh dulu ye..
jumpe lagi..tata...=)

                                                         Wahai Adik2ku..belajo betoi2 ye..